آرشیو آذر ماه 1402

آموزش تخصصی عمران

تعدیل مصالح پای کار

۳ بازديد ۰ ۰ ۰ نظر

تعدیل مصالح پای کار، به مصالحی اطلاق می شود که برای اجرای موضوع پیمان، مورد نیاز باشد و در کار نصب شود و با توجه به اسناد و مدارک پیمان به ویژه برنامه زمانبندی اجرای کار و مشخصات فنی، توسط پیمانکار تهیه و در محل یا محل هایی که در طرح جانمایی تجهیز کارگاه به عنوان انبار کارگاه یا محل انباشت مصالح تعیین گردیده به شکلی انبار شود که قابل بازرسی، اندازه گیری یا شمارش باشد.

نکته پر اهمیتی که در ابتدا برداشت می شود، این است که مصالح بایستی با مشخصات فنی پروژه تطابق داشته و برای اجرای موضوع پیمان تهیه گردد، برای مثال اگر کلیه میلگردهای پروژه از نوع A2 در نظر گرفته شده، در صورتی که پیمانکار میلگرد A3 را وارد پروژه نماید و درخواست پرداخت به صورت مصالح پای کار نماید،‌ این موضوع نبایستی مورد قبول دستگاه نظارت مقیم، مشاور و کارفرما قرار گیرد.

هنگام تهیه صورت وضعیت موقت، مصالح پایکار اندازه گیری و با مهندس ناظر یا نظارت فنی کارگاهی، صورتجلسه میشود و همچنین برای بالاتر بردن و افزایش قدرت مالی پیمانکار، 70 درصد بهای مصالح پایکار و همچنین هزینه حمل بدون اعمال ضریب 0/7 ( برای مصالحی که مشمول هزینه حمل مازاد میشوند) و با اعمال ضرایب منطقه ای، بالاسری و پیشنهادی جزء پیمانکار، در صورت وضعیتها محاسبه خواهد شد.

در آخرین صورت وضعیت موقت پس از تحویل موقت و صورت وضعیت قطعی یا نهایی، به هیچ عنوان نباید هیچ نوع مصالح پایکاری در صورت وضعیت منظور شود، مصالح مازاد بر مصرف که در پروژه و کارگاه باقی می ماند، متعلق به پیمانکار است، باید توسط پیمانکار از کارگاه خارج شود.

مصالح پای‌کار در قراردادهای سرجمع تفاوتی با قراردادهای فهرست بهایی ندارد و طبق دستورالعمل و پیوست‌های فهرست‌بهای منظم با آن برخورد می‌شود. مصالح پای‌کار کارهای مازاد نیز هیچ تفاوتی با دیگر مصالح پای‌کار ندارد. تمامی مستنداتی که برای اعمال ضرایب نیاز است، فهرست‌بها و متن قراردادهای تیپ سرجمع است.

برای کسب اطلاعات بیشتر به وبسایت آکادمی عمران مراجعه نمایید.

شاخص مبنای تعدیل چیست؟

۴ بازديد ۰ ۰ ۰ نظر

مطابق با نشریه 289 با موضوع «راهنمای روش محاسبه تعدیل آحاد بهای پیمان‌ها» شاخص مبنای تعدیل چیست عبارت است از بروز کردن تعرفه خدمات مهندسی و قیمت پیمان‌های ساخت و اجرا در زمان واقعی انجام کارها. در پروژه‌های عمرانی که بر مبنای فهرست‌بها عقد قرارداد می شوند، اغلب به دلیل تغییرات و نوسانات قیمت در زمان واقعی اجرای کارها شاهد تغییر دستمزد نیروی انسانی، هزینه اجاره یا خرید ماشین‌آلات و ابزار مربوطه، قیمت مصالح و حمل نسبت به زمان پیشنهاد قیمت هستیم؛ بنابراین برای جبران این تغییر قیمت‌ها صورت وضعیت تعدیل مطابق با آخرین بخشنامه تعدیل تهیه می‌شود. 

نحوه تعدیل آحاد بهای پیمان نیازمند دستورالعمل هایی مصوب است؛ بنابر این در سال 1382، نظام فنی و اجرایی دستورالعملی به این منظور ارائه کرده است (این بخشنامه نسخه جدیدی از این دستورالعمل است که در گذشته و در سال 1370 ارائه شده بود).

دستورالعمل نحوه تعدیل آحاد پیمان به شماره بخشنامه 101/173073 مورخ 1382/09/15 از نوع گروه اول یا همان لازم الاجرا به تصویب شورای عالی فنی رسیده است و به تمام دستگاه های اجرایی، مهندسان مشاور و پیمانکاران ابلاغ شده است.

در پروژه های عمرانی بالاخص در کشور ما پیش می آید که به دلیل تورم پیمانکاران نمی توانند با همان قیمت اولیه که در قرارداد ذکر شده است کار را انجام دهند و به پایان برسانند، یا باید از سود خود کم کنند و در حالتی نیز ممکن است پروژه را با ضرر ادامه دهند و به دلیل افزایش قیمت های زیاد (گاهی دو برابر شدن قیمت ها در فاصله چند ماه) ضرر زیادی مخصوصا به پیمانکاران وارد می شود. ما فقط در مورد پیمانکاران نباید حرف بزنیم گاهی هم ممکن است قیمت ها کاهش یابد و کارفرما بتواند کار را با قیمت پایین تری انجام دهد پس دلیلی ندارد با قیمت بالا پروژه ادامه پیدا کند در اینجا هم به اصطلاح تعادل قرارداد اولیه بین پیمانکار و کارفرما به هم خورده است و نیاز است که پروژه تعدیل شود و به تعادل بازگردد.

برای کسب اطلاعات بیشتر به وبسایت آکادمی عمران مراجعه نمایید.

آنالیز فهرست بها چیست؟

۴ بازديد ۰ ۰ ۰ نظر

آنالیز فهرست بها به تعیین قیمت هر جنس یا هر فعالیتی که انجام می شود، اطلاق می گردد، به طوری که تمام هزینه های انجام شده منظور گردد. برای تهیه آنالیز هر فعالیتی ابتدا باید آن فعالیت را کاملا شناسایی کرده و هزینه های مورد نیاز آن را تعیین نمود. به طور کلی آنالیز بها و پیشنهاد قیمت از مهم ترین مهارت های یک مهندس اجرایی و پیمانکار است.

برآورد هزینه اجرا و مدت زمان لازم برای اجرای یک پروژه بدون استفاده از تجزیه بها امکان پذیر نیست و هر چه تجزیه بها مورد استفاده از نظر مصالح و نیروی انسانی و ماشین آلات به واقعیت نزدیکتر باشد به همان میزان برآورد اولیه به هزینه ی اجرایی پروژه نزدیک تر خواهد بود. بی شک پیمانکاران حرفه ای را نمی توانید بیابید که به آنالیز بها و پیشنهاد قیمت مسلط نباشند.  البته هستند افرادی که این مهارت را دست و پا شکسته بلد هستند، اما بحث برآورد قیمت پروژه و پیشنهاد قیمت، مسئله ای نیست که بتوان ساده از ان گذر کرد. قطعا برای برنده شدن در مناقصه، گرفتن یک پروژه به قول معروف، توپ، به موفقیت رساندن مراحل پروژه، جلوگیری از خسارت و… نیاز به آنالیز بها است.

برای کسب اطلاعات بیشتر به وبسایت آکادمی عمران مراجعه نمایید.